Havaintoja Helsingin keskustan arvokiinteistön IV-konehuoneesta: Huolestuttavia puutteita ja laiminlyöntejä

Astuessani sisään yhteen Helsingin keskustan arvokiinteistön IV-konehuoneeseen, odotukset olivat korkealla: arvokiinteistö, arvokas huolto. Valitettavasti todellisuus oli kaukana siitä. Siinä missä odotin viimeisteltyä ja huollettua tilaa, kohtasinkin roskien peittämän sekamelskan, joka herätti vakavia huolenaiheita ja kysymyksiä kiinteistön ylläpidosta.

Roskien lisäksi lämpökameran avulla paljastui kylmävuotoja lattianrajassa, ja tämä vain korostui entisestään roskien peittäessä mahdolliset suuremmat ongelma-alueet. Kuin kirsikkana kakun päällä, kolme käyttövesiputken runkoa oli katkaistu sulkuventtiilien päältä, yksi näistä vuoti selkeästi vettä. Kyseiset putket olivat tulppaamatta ja tämä kaikki iv-koneen takana, mikä altistaa koko rakennuksen suurelle vesivahingolle.

Huono esimerkki kiinteistönhoidostaMutta odota, ei siinä vielä kaikki. IV-konehuoneen tuloilmakanavaan oli asennettu poistoilmaventtiili, mikä kertoo siitä, että iv-säätö ei ole kunnossa.

Huomionarvoista oli myös, että painovoimainen ilmanvaihto portaikossa ei toimi, jos kerrosten iv-kone on käynnissä. Tämä korostaa näkemyksen siitä, että ilmanvaihdon tasapainossa ja toiminnassa saattaa olla merkittäviä ongelmia.

Lisäksi iv-koneen moottorissa havaittiin laakerivika, mikä voi johtaa toimintahäiriöihin ja mahdollisiin suurempiin korjaus tarpeisiin tulevaisuudessa, mikäli asialle ei tehdä jotain pikaisesti. Tilankäyttäjiltä tulleen tiedon mukaan nykyistä iv-konetta ajetaan pienemmällä teholla koska se pitää häiritsevää ääntä!

VAK-kaapin lukko oli rikki, mikä aiheuttaa sen, että kaappi on aina auki ja ovi levällään. Tämä voi aiheuttaa turvallisuusriskejä sekä mahdollisia vahinkoja herkille laitteistoille.

Mutta ei hätää, havaitsin että kohteen luentosalissa tunkeutuu kylmää ilmaa sisään lattiassa kulkevien sähköputkien kautta. Eikö se olekin mukavaa..

Kaiken tämän sekasorron keskellä tämä on varmaa: tarvitaan pikaisia toimenpiteitä ja kriittistä muutosta kiinteistön ylläpidossa. On aika laittaa talo takaisin kuntoon ja varmistaa, että käyttäjät voivat nauttia mukavasta ja turvallisesta sisäilmasta.

 

 

Kirjoittaja on Qviba Oy:n toimitusjohtaja ja IV-erikoisagentti Christian Hellgren

Kiinnostuitko?